Bizdravo - naprej z naravo logotip
Bizdravo - naprej z naravo logotip
Call +001 555 801

Super živila za super ljudi!

NARAVNI SUPERANTIBIOTIK – VITAMIN C

 

Zemlja je pred milijardami let tuhtala: ¨Potrebujemo čisto preprosto snov, kakršno bi zlahka sestavila iz atomov, ki se množično valjajo povsod naokoli,  torej molekulo iz dušika, vodika in kisika. Snov mora biti majhna in spretna, da bo lahko hitreje kakor druge snovi premagovale ovire v presnovi. Tudi zelo živahna mora biti, da bo pognala naprej razvoj življenja na Zemlji. Najbolje bi bilo, če bi bila podobna glukozi˝ in tako je narava ustvarila molekulo vitamina C.

 

Vitamin C je najprej pospešil vse dinamične življenjske procese pri živalih. Živali se zelo redko prehladijo, zato ker ga same ustvarjajo v presnovi iz glukoze vitamina C. Pridobijo ga toliko, kolikor ga takrat potrebujejo. Poznamo le nekaj živali, ki te sposobnosti nimajo in sicer opice, ptiči, ribe in morski prašički. Vitamin C nam omogoča življenje in gibanje. Tako ni čudno, da 'negibna bitja', rastline, ne potrebujejo veliko vitamina C. Več kot se gibljemo, več vitamina C potrebujemo in bolj kot je biološki razvoj napredoval od živali do človeka, več vitamina C je sodelovalo v njem. Brez tega vitamina si ne moremo predstavljati veselja in navdušenja, razlikovanja barv in teka časa.

 

Vitamin C oziroma askorbinska kislina je bel, v vodi topen kristal kiselkastega okusa, podobnega limoninemu soku. Je blaga kislina, nekoliko močnejša od kisline v kisu, a blažja od kisline grenivk in limon.

 

Vitamin poznamo v štirih različnih oblikah, v tako imenovanih stereoizmerih. Atomska sestava je vedno enaka, medtem ko je trojna razporeditev atomov pri vsaki obliki drugačna. S tega vidika je tako vsestranski in usposobljen za opravljanje različnih nalog v presnovi. Ta biološka snov zelo hitro prehaja v kri in v telesne celice. Največ se kopiči v osrednjem živčnem sistemu, v hipofizi in nadledvičnih žlezah.

 

Vitamin C v telesu skrbi za dve veliki nalogi in sicer imunsko zaščito in uravnovešanje duševnih procesov:

 

Imunski sistem:

 

Vitamin C je največji sovražnik vseh bolezenskih povzročiteljev, zajedavcev, virusov in mikrobov, predvsem pa prostih radikalov, ki se tega vitamina najbolj bojijo. Prosti radikali pospešujejo staranje in slednjič povzročajo tudi smrt, je vitamin C sam po sebi najboljši pomlajevalec.

 

 

Uravnavanje duševnih procesov:

 

Vitamin C v mentalnem, duševnem in duhovnem stanju spodbuja izgradnjo hormonov, nevropeptidov in predvsem nevrotranmiterjev t.i. prenašalcev dražljajev, ki posredujejo vse naše občutke.

 

 

Vitamin C pa izpolnjuje še pomembno vlogo:

  • 1. krepi vezivno tkivo in spaja beljakovine in druge snovi v čvrsti kalogen,
  • 2. gladi stene ožilja v telesu, od debelih ven do mikroskopsko majhnih kapilar,
  • 3. pomaga, da krčne žile in hemoroidi zakrnijo in da se kožne gube pogladijo,
  • 4. krepi drobne krvne žilice v dlesnih (skupaj z kalcijem sta skrivna naravna zobozdravnika)

 

Vitamin C je velik bojevnik proti prekomerni telesni teži, saj pomaga iz beljakovinskega gradnika lizina ustvarjati karnitin. Karnitin v krvi vedno znova prestreza maščobne molekule in jih prenaša v notranjost celic, kjer izgorevajo v energijo. Vitamin C omogoča izgradnjo stresnih hormonov, ki raztapljajo maščobo ter tako skrbi za vitko telo.

 

Zanimivo je, da živali v naravi s pomočjo vitamina C vse življenje ohranjajo uravnano telesno težo.

 

Vitamin C je poleg vitamina A, vitamina E in selena eden izmed najpomembnejših antioksidantov v boju proti prostim radikalom. Prosti radikali so snovi z nenasičenimi elektronom, ki hlepijo po spajanju.

 

Glede na to, da smo razumska bitja, si včasih napačno razlagamo hranila, zlasti vitamine. Marsikdo misli, da so si vitamine izmislili zdravniki in proizvajalci zdravil, z namenom čim večje prodaje njihovih 'pripravkov', ki jih pač moramo uživati zdravju za ljubo. Vsekakor se vitamini ne 'počutijo' najbolje v ljudeh, saj zaradi nezdravih prehranskih in življenjskih navad z njimi 'grdo ravnajo'. Najljubše jim je delovanje v rastlinah in živalih, ko so v njihovi presnovi veliko bolje zavarovani. Zato je uživanje vitamina C za nas izrednega pomena.

 

ZANIMIVOSTI:

 

Uživanje hrane, v kateri ne bi bilo vitamina C, nas bi v štirih do petih mesecih vodilo v smrt.

 

 V BOJU PROTI NAPRAVILNEM DELOVANJU ŠČITNICE : Vitamin C skrbi za zaščito vseh vrst celic in molekul. Fiziologi iz ZDA navajajo zanimiv primer: neredko se po pregledu krvi utrujenim in predebelim ljudmi ugotovi, da v krvi nimajo nič tiroksina. Njihova ščitnica ustvarja premalo hormonov. Tiroksin je hormon ščitnice, kateri je sestavljen iz dveh tretjin joda in tretjine beljakovinskega gradnika tiroksina. Tiroksin nam omogoča izgorevanje maščobnih molekul v telesnih celicah. Tako zdravnik predpiše bolniku tablete joda. Vendar zaman: še vedno nimate nič tiroksina v krvi, kaže, da vaša ščitnica slabo deluje. Celo predpisani ščitniški hormoni nič ne zaležejo in v tem primeru sta bolnik in zdravnik nemočna. Ščitnica bi že samo po sebi morala ustvarjati dovolj tiroksina. Te molekule so zelo občutljive in če jih v krvi prestrežejo prosti radikali ne prispejo v telesne celice.

 

VITAMIN C PROTI BRONHITISU: Če vsa muči kronični bronhhitis, jejte čim več hrane obogatene z vitaminom C. Kronični obstruktivni bronhitis je stanje, pri katerem se vnamejo dihalne poti. Če jih zapira še gosta sluz, je dihanje oteženo. Bolezen se poslabša tudi zaradi pomanjkanja vitamina C – antioksidanta, ki varuje celice. Ta teorija temelji na raziskavi, opravljeni na 9000 odraslih, ki jo je opravil dr. Schwarz. Pokazalo se je namreč, da sta ljudi, ki so na dan zaužili 300mg vitamina C, kronični bronhitis ali astma ogrožala za 30% manj kot tiste, ki so zaužili 100mg vitamina C.

 

MLADOSTNI NAPOJ ZA STAR IN UTRUJEN SPERMIJ:  - mladostni napoj je zelo preprost – vitamin C. Raziskave kažejo, da zadostne količine vitamina C spodbudijo spermije, jim vdihnejo novo življenje in živahnost. Študije na živalih dokazujejo, da pomanjkanje vitamina C zelo škoduje testisom, kar se pokaže v nezadostni spermi. Pri ljudeh povečano uživanje vitamina C lahko obnovi plodnost. Dobro je znano, da moški, ki imajo več kot 25-odstotno aglutinacijo, ne morejo zaploditi otroka. Dr. Wiliam A. Harris, profesor porodničarstva in ginekologije na University of Texas Medical Branch v Galvestonu, je takim moškim 60 dni dajal po 1000mg vitamina C na dan in izvidi so bili izjemni. Število spermijev se je povečalo za 60%, spermiji pa so bili za 30% bolj živahni, manj je bilo nenormalnih, kot najboljši dokaz so vsi moški, ki so dva meseca dobivali vitamin C, zaplodili otroke. V primerjalni skupini, ki ni jemala vitamina C, tega ni zmogel nihče od sodelujočih.

 

70mg VITAMINA C NA DAN ZA ZDRAVE SPERMIJE – dr. Bruce Amed z University of Californija iz Berkeleya je ugotovil, da pomanjkanje vitamina C pri moških vpliva na zdravje spermijev in tako lahko oplodijo z defektnim spermijem. Na poskusu je analiziral spermo 24 moških: 15 je primanjkovalo vitamina C in devet jih je imelo veliko genetsko okvaro na spermijih. Pri tem dr. Ames pojasnjuje, da prosti radikali nenehoma napadajo spermije. Antioksidant vitamin C ta proces lahko blokira in celice se nenehoma trudijo popravljati škodo na spermijih. V primeru, da je takšen sistem preobremenjen, kar se zgodi zaradi pomanjkanja vitamina C, se lahko pojavijo prirojene napake. 'To tako verjetnost povečuje, ne vemo pa, za koliko,' pravi dr. Ames. Poskusi so dokazali, da so genetske poškodbe nastajale že takrat, ko je bila količina vitamina C le malo pod mednarodno priporočeno količino 60 miligramov na dan.

 

 

Povzeto po knjigi Z vitamini do zdravja, pisatelja Klaus Oberbeila in Hrana, čudežno zdravilo, pisatelja Jean Carper.

« Nazaj
© Developed by CommerceLab

 

 

 

 

 

OBJAVI SVOJ RECEPT

Klikni na KUHARČKA in deli svoj super recept tudi z nami.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POKAŽI SVOJ VRT

Klikni na SEME in deli svoj super vrtiček tudi z nami.