Bizdravo - naprej z naravo logotip
Bizdravo - naprej z naravo logotip
Call +001 555 801

Super živila za super ljudi!

ČILI IN NJEGOVA VZGOJA

Zakaj je čili vse bolj priljubljen:



  1.  je bogat vir A vitamina,

  2.  je pravo domače zdravilo proti glavobolu,

  3.  zmerno uživanje čilija spodbuja obnavljanje želodčne sluznice

  4.  zmanjšuje agregacijo trombocitov in s tem varuje pred arterosklerozo, srčno in možgansko kapjo,

  5.  zmanjšuje apetit in spodbuja hitrejšo porabo kalorij

  6.  odličen vir C vitamina

Opis artikla

Podorobnosti

Čili je zelenjava, ki jo uživamo po vsem svetu.

POZITIVNE LASTNOSTI

Naj najprej naštejem nekaj pozitivnih lastnosti zakaj uživati čilije

    •  je bogat vir A vitamina,
    •  je pravo domače zdravilo proti glavobolu,
    •  zmerno uživanje čilija spodbuja obnavljanje želodčne sluznice
    •  zmanjšuje agregacijo trombocitov in s tem varuje pred arterosklerozo, srčno in možgansko kapjo,
    •  zmanjšuje apetit in spodbuja hitrejšo porabo kalorij
    •  odličen vir C vitamina

 

VZGOJA ČILIJA

Najbolj bomo ponosni na čilije, katere bomo vzgojili sami. V nadaljevanju bom podala nekaj nasvetov, kako vzgojiti svoje lastne sadike čilija. Optimalni čas vzgoje sadik čilijev je od začetka meseca februarja pa do konca marca. Čas od setve do kalitve je odvisen od temperature, katera naj se giblje nekje med 22°C-30°C. Seme posadimo v različne posodice, lončke ali v sobni rastlinjak. Semena bodo skalila v 8-20 dneh, odvisno od sorte. Ko semena skalijo in iz zemlje pokuka sadika jo vzgajamo v svetlem, a bolj hladnem prostoru (cca. 18°C), kjer jih redno zalivamo/pršimo. V kolikor opazimo, da se sadike usmerjajo v eno stran – proti svetlobi, je to jasni znak, da imajo premalo svetlobe. V tem primeru jih postavite v prostor, kjer je svetloba bolj enakomerna. Ko sta razvita dva prava lista, rastlinice presadimo v večje lončke. Sadike moramo za presajanje na prosto pripraviti, da ne doživijo prehudega šoka. Pripraviti jih moramo do te mere, da bodo čim bolj odporne na sonce in veter (postopno odpiranje oken). Najboljši čas saditve na prosto je mesec april in maj; odvisno od zmrzali. Ko so tla dovolj ogreta (min. 17°C) sadike posadimo na sončno in toplo mesto v gredo ali v veliko posodo. V kolikor se temperatura spusti pod 10°C jih moramo pokriti s kopreno. Razdalja med sadikami naj bo 40x40 cm. Ko pridemo do te faze je nadaljnja nega dokaj preprosta, podobna negi paprike.

OSTRINA ČILIJA

Ostrina čilija je odvisna od alkaloida kapsaicin, ki ni v semenih, ampak v delih, kjer je seme pritrjeno na plod. Jakost ali ostrino merimo po skovilovi lestvici. Višja kot je številka, bolj oster je čili. Ostrina čilija traja približno 7-10 minut, odvisno od količine in moči zaužitega čilija. Če smo zaužili premočan čili lahko ostrino zmanjšamo s kozarcem mleka ali jogurta. Poznamo različne oblike in barve čilijev od zelene, rumene, rdeče, oranžne in čokoladne.

Na naših Bizdravih spletnih poličkah lahko dobite ČILI SEMENA ali ČILI V PRAHU ---> http://www.bizdravo.si/izdelki/cili

Mateja Žan

Podobni artikli

 

 

 

 

 

OBJAVI SVOJ RECEPT

Klikni na KUHARČKA in deli svoj super recept tudi z nami.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POKAŽI SVOJ VRT

Klikni na SEME in deli svoj super vrtiček tudi z nami.